viernes, 6 de marzo de 2015

Jornada "Estratègia i praxis de la innovació"

Destacava Jordi Solé president de l'ADEG en la presentació de la jornada sobre innovació realitzada a l'Escola de viticultura i enologia d'Espiells, el que jo crec que ha estat una de les aportacions més interessants de la jornada: el valor de l'ètica a l'empresa. Segons les seves pròpies paraules: "..a vegades s'han de prendre decisions al marge dels beneficis econòmics".
Crec que aquesta afirmació és del tot certa i necessària, i en boca de tot un president d'una associació d'empresaris, m'omple d'esperança. Els valors ètics als que es refereix son sense dubta la sostenibilitat social i medioambiental, tal com podem veure en alguns dels factors de càlcul de l'Índex ADEG. 
Així doncs, tres son els valors que jo rescataria d'aquestes jornades: innovació, sostenibilitat social i sostenibilitat medioambiental.

S'ha parlat molt d'innovació, "alma mater" de la jornada, que jo entenc com a estratègia original i diferent per millorar l'evolució natural d'un producte, d'un procés o d'una idea, en una mena d'insaight o revolució creativa i que és, com hem vist, aplicable a tots els àmbits: disseny, desenvolupament, estratègies i sobretot a la tecnologia.

També ens ha explicat el professor de la UPC Carles Ribas, la necessitat, urgent, d'impulsar la transició a un nou model energètic innovador d'una manera progressiva per motius evidentment ecològics i de sostenibilitat, però també per l'estalvi i la rendibilitat econòmica que suposaria la substitució progressiva d'energies no renovables per renovables, i frenada únicament ,pels interessos inconscients i egoistes dels grans cacics de l'energia.


Però del que no s'ha parlat es de sostenibilitat social, de la innovació aplicada a les relacions contractuals, a les condicions de producció o a la satisfacció laboral. De la necessitat de ser innovadors a l'hora de redactar un nou pacte entre sous i beneficis, entre els mercats i els treballadors, i quan parlo de treballadors parlo d'assalariats, d'autònoms, de petita i de mitjana empresa. Parlo de tots els que hem de treballar per guanyar-nos la vida. De la necessitat de ser revolucionaris i superar aquest model econòmic especulatiu caduco i fracassat que només produeix injustícia i desigualtat, que no coneix l'ètica i que és incapaç de prendre decisions al marge dels beneficis econòmics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario